Pırasa: Yapraklarının yeşil olması gerekir. Lifli bir sebze olduğu için,
çok iri ve uzun olanları tercih etmeyin.
Kırmızı turp: Turplar uzun süre beklediği zaman gövdesinde
filizlenme yapar. Özellikle kök kısımlarının kararmamış olmasına
dikkat edin. Kök kısmı kararmışsa, turplar önceden bıçakla kesilmiş
demektir.
Mandalina: Eylül ayından Aralık ayına kadar yumuşak olanlarını,
Aralık ayından sonra mevsimi geçtiği için sert olanlarını tercih edin.
Muz: Kararmayan, orta boy muzları tercih edin. Mümkünse en
yeşilinden ve en sertlerini seçmeye çalışın. Yeşil olmayan muz
şekerlenmiş olacaktır.
Kereviz: Orta boy kereviz boyut olarak en uygun olanıdır. Büyük
boy kerevizin içi boştur. Sap bölümünün yeşil olmasına özen
gösterin. Sap bölümü kesilmişse, o ürünü satın almayın. Sap kısmı
kerevizin ilk bozulan yeri olduğu için, bu kısım kesilmemiş olmalı.
Pazı: Koyu yeşil yapraklı olanları seçin ve kök kısmının kararmamış
olmasına dikkat edin.
Karnabahar: Lekesiz ve kök kısmı sararmamış olanları seçin.
Brokoli: Koyu yeşil renkte olmalı. Ayrıca üzerinin pürüzsüz olması
gerekir.
Soya filizi: Beklemiş ürün filizlenir. Yeşillenmeye başlar.
Filizlenmemiş beyaz renkte olanları tercih edin.
Portakal: Orta sertlikte olanları tercih etmek en doğrusudur. Sert
portakalın tadı ekişidir. Yumuşak olanlar ise, kumlu ve susuz olur.