Tüm İstanbul için 600₺ ve üstü alışverişlerde kargo ücretsizdir.

 

Şeker Hastalarında Doğru Beslenme Nasıl Olmalı?

Şeker Hastalarında Doğru Beslenme Nasıl Olmalı?

 

“Şeker hastalığının tedavisi nedir?” sorusunun cevabı hiç şüphesiz ki doğru beslenmedir. Şeker hastalığında beslenmeye dair ipuçlarını bu hafta sizin için hazırladığımız bu yazıda bulabilirsiniz.

Şeker Hastalığında Öğün Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Şeker hastalığında öğün sıklığı şekerin tipine, alınan medikal tedaviye, kişinin hareket düzeyine ve kan şekeri düzeyine göre belirlenir.

İnsülin kullanan tip 1 diyabetliler sabah, öğle ve akşam olarak 3 ana öğün ile beslenmelidir. Öğünler arası ve gece yatmadan önce ise ara öğün tüketmelidir. Bu ara öğünler açlık hissedilmese bile tüketilmelidir. Beslenme konusunda yapılan hatalardan biri açlık hissedilmediği için ara öğünlerin atlanmasıdır. Öğün atlamak hipoglisemiye neden olur. Hipoglisemi kan şekerinin düşmesi olarak açıklanabilir. Beslenme konusunda yapılan en büyük yanlışlardan biri ise yanlış insülin enjeksiyonu sonrasında yemek yemektir. Bu tip bir hata kan şekerinin yükselmesine neden olur.

Tip 2 diyabetliler ise iki ya da üç saat aralıklarla beslenmelidir. Bir gün içinde tüketilecek yiyecekler gün içinde az ve sık olarak tüketilmelidir. Porsiyonun az olması fazla kalori almayı engeller ve sık sık tüketilmesi açlığın kontrol altında tutulmasını sağlar. Böylece kan şekeri kontrol edilebilir. Buna ek olarak kolesterol düzeyinde görülen yükselme de azalır.

Diyabet Hastaları Ara Öğünlerde Nasıl Beslenmelidir?

Ara öğün seçimi medikal tedaviye bağlıdır. Tedavi insülin ya da oral antidiyabetik ilaç kullanma şeklinden biri olabilir. Her iki şekilde de karbonhidrat içeren yiyeceklerden 10-15 gram tüketilmesi önerilir. Ekmek yerine ekmek grubundan yiyecekler tüketerek bu miktarı karşılayabilirsiniz. Tüketebileceğiniz yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz;

  • 2 adet galeta
  • 4-5 adet şekersiz kepekli bisküvi
  • 1 bardak yağsız patlamış mısır
  • Yarım poğaça

Karbonhidrat tüketiminin yanı sıra protein tüketimine de dikkat etmelisiniz. Protein olarak tüketebileceğiniz yiyecekleri ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Az yağlı süt
  • Yoğurt
  • Ayran
  • Peynir

İnsülin iğnesi kullanan kişilerin ara öğün için sadece meyve tüketmesi iyi bir seçim değildir. Bu tarz bir ara öğün hipoglisemiye sebebiyet verebilir.

Ara öğünlerinizi planlamalı ve ev dışında olsanız bile tüketmeyi unutmamalısınız.

Şeker Hastaları Sağlıklı Beslenmek İçin Hangi Yiyecekleri Yiyebilir?

Şeker hastaları her öğününü planlamalıdır. Şeker hastalarının beslenme biçimi günümüzde herkesin beslenmesi gereken bir beslenme biçimidir. Şeker hastalığı kişinin temel besin ögelerini tüketmesine engel değildir. Şeker hastalarının beslenme sırasında dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle sıralayabiliriz;

  • Şeker hastaları dengeli beslenmelidir.
  • Çeşitli yiyecekler tüketmelidir.
  • Rafine şeker, doymuş yağ ve kolesterol bakımından zengin et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi yiyecekleri tüketirken dikkatli olmalıdır.
  • Az az sık sık beslenmelidir.

Besin gruplarına göre tüketebileceği yiyecekler ise şu şekildedir;

  • Karbonhidratlar:Tahıllar, un ve undan yapılmış yiyecekler, kuru baklagiller, patates, sebze ve meyveler, süt, yoğurt.
  • Proteinler:Et, yumurta, peynir, süt, yoğurt.
  • Yağlar:yağ ve et, yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi yağ içeren yiyecekler)
  • Vitamin ve Mineraller:Sebze ve meyveler başta olmak üzere tüm yiyecekler.
  • Posa:Sebze, meyve, tam taneli tahıllar.

Diyabet Beslenme Piramidi Nedir?

Diyabet beslenme piramidi sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sağlayan yiyecekler içeren bir beslenme planıdır. 6 yiyecek grubundan 4 ya da 5 farklı grup içinde bulunan yiyecekleri tüketmeye dayanır.

Şeker Hastalarının Sıkça Sorduğu Sorular

Şeker hastalarının beslenmesinin nasıl olması gerektiğini sizlerle paylaştık. Kafanızda soru işareti kalmaması adına sizler için şeker hastalığına dair detayları anlattığımız bu kısmı hazırladık.

  1. Hangi Yiyeceği Miktar Kısıtlamadan Tüketebilirim?
    Besinlerin miktarını düşünmemelisiniz. Şeker hastalığında önemli olan dengeli beslenmedir. Belirli bir denge içinde beslenmek hipoglisemi konusunda fayda sağlar.
  2. Şeker ve Şeker İçerikli Yiyecekler Tüketebilir miyim?
    Kan şekeri karbonhidrat adı verilen besin ögesinden kaynaklanır. Karbonhidrat içeren şeker ve şekerli yiyeceklerin kan şekerini etkileme hızı değişiklik gösterebilir. Fakat hızlı olsun ya da olmasın bu yiyecekler kan şekerinizi etkileyecektir.
  3. Tatlandırıcı Kullanabilir miyim?
    Tatlandırıcılar hamilelik gibi özel durumlar dışında kullanılabilecek ürünlerdir.
  4. Beslenme Konusunda Kime Danışabilirim?
    Beslenme planınız için mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Şeker diyeti kişiye göre özel olarak belirlenmelidir. Kişinin hastalığı göz önünde bulundurularak diyet programı hazırlanmalıdır.
  5. Posa Şeker Düzeyini Nasıl Etkiler?
    Posa karbonhidrattır. Karbonhidratlar ise kan şekeri üzerinde etkilidir. Fakat posa diğer karbonhidratlar gibi parçalanmadığı için böyle bir etkisi olmaz. Posanın kan şekeri üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.
  6. Beslenmede Posa Nasıl Olmalıdır?
    Karbonhidrat tüketim değerinizle dengeleyerek gün içinde posa tüketebilirsiniz.
  7. Kilo Vermek Şeker Hastalığımı Nasıl Etkiler?
    Kilo vererek kan şekeri dengenizi sağlayabilirsiniz. Fakat insülin direnci ile karşılaşmanız muhtemel bir sonuçtur. Fakat bu gibi durumlar sizi yıldırmamalıdır. Çünkü kilo vermenin diyabet hastalığı üzerinde olumlu bir etkisi vardır.
  8. Nasıl Kilo Vermeliyim?
    Beslenme planınızı doğru ayarlayarak ve medikal tedaviye devam ederek kilo vermelisiniz.
  9. İdeal Kilomu Nasıl Hesaplarım?
    İdeal kilo boy uzunluğuna göre değişir. Fakat vücut yapısının belirlenmesi gerekir. Çünkü aynı boya sahip kişilerin vücut yapısı değiştikçe ideal kiloları da değişir.

Arzu edilen vücut ağırlığı için beden kütle indeksi’nin belirlenmesi gerekir. Bu indeks BKİ olarak kısaltılır.
BKİ = Vücut Ağırlığı / Boy Uzunluğu’dur.

BKİ’niz;
20’den az ise zayıfsınız.
20- 24.9 ise normal kilodasınız.
25-29.9 ise kilolusunuz.
30-40 ise şişmansınız.
40> ise çok şişmansınız.

  1. Kilo Verme Konusunda Başarısız Oluyorum?
    Kilo vermek için gerçekçi olmak gerekir. Kendinize biçtiğiniz hedef ne kadar fazla olursa o hedefe ulaşmanız o kadar zorlaşır. Bunun yanı sıra insülin direnci devreye girmiş olabilir. Vücuttaki şeker durumunu kontrol etmekte zorlanan insülin kilo vermeyi durdurur.
  2. İnsülin Direnci İle Nasıl Başa Çıkabilirim?
    Yeterli ve dengeli beslenmek gerekir.
    Kısa dönemli beslenme değişikliği ve şok programlar uygulanmalıdır.
    6 ayda yaklaşık %10 kilo verme hedeflenmelidir.
    Günlük kalori alımı azaltılmalıdır.
  3. Kan Şekerini Düşüren Bitkiler Var mı?
    Kan şekerini düşüren bitkiler ya da tarifler yoktur. Kan şekerinin düşmesi için insülin salgılanması gerekir. İnsülin ise yalnızca pankreas tarafından salgılanır.

Bir şeker hastası olarak ara öğünlerinizi her an yanınızda bulundurmakta zorluk çekiyorsanız ya da gün içinde evde olmadığınız saatlerde, ofiste ya da okulda besin dengenizi sağlayacak yiyecekler bulmakta zorlanıyorsanız diyet yemek paketi servisi ile kendinize bir çözüm bulabilirsiniz. Şekersiz- Glutensiz Diyet Yemek Paketi bu konuda size destek olacaktır.

 

Categories
Whatsap Sipariş Hattı